PROJECTE PEDAGÒGIC 

El projecte pedagògic de "L’Erugueta i la papallona" inclou una sèrie d’eines i suports per treballar en educació formal i no formal.

El projecte el redactem des de la pedagogia de la finitud: entenem que la mort no és el contrari de la vida i que la finitud és una condició humana. A l’obra succeeixen uns fets que utilitzem per desenvolupar les propostes pedagògiques ―com ara el so d’un cor com a vida o l’absència de cor com a finitud, l’ou com a naixement i vida cíclica, la figura de la guardiana de la vida i, sobretot, la importància del ritual en moments de transició i canvi i que ens ajuden a sostenir la intensitat que suposa per a nosaltres transitar en aquests moments―.

 

El projecte té com a objectius suggerir, proposar recursos, apuntar idees, donar pistes sobre com podríem tractar la vida i la mort amb infants de 2 a 6 anys. Partim de la necessitat d’acostar la mort i el dol als diferents contexts educatius i a tota la comunitat educativa (mestres, professors/es, educadors/es, psicòlegs i psicòlogues, mares i pares...).

 

És important recordar que la mort (la pròpia i la de les persones estimades) és un fet real. En funció de com es visquin les experiències del dolor, l’absència, el fracàs, el patiment i la mort, es donaran un seguit d’actituds, sentiments i valors humans.

 

La intenció és acompanyar els infants a reflexionar sobre el seu propi pensament, sobre els seus sentiments i les seves actituds davant el pas del temps i la finitud.

 

El procés pel qual passa un infant respecte al tema de la mort sol ser el següent:

   •   En una primera etapa hi ha un desconeixement de la mort.

   •   Més endavant comencen a prendre consciència de la mort dels altres (“mama, tu quan et moriràs?”, “s’ha mort el gat de casa”,       etc.).

   •   Finalment, descobreixen que també moriran algun dia.

 

Per concloure aquesta presentació, és important tenir en compte que aquest projecte educatiu el dissenyem des de la pedagogia de la mort, no pas de la pedagogia del dol. La pedagogia de la mort té a veure amb la construcció del sentit de la vida. Recordem que hi parlem des de les ulleres d’infants de 2 a 6 anys, tenint en compte el moment evolutiu en el qual es troben i fins on són capaços de sostenir emocionalment la vivència d’aquests conceptes.

Ens podeu demanar material addicional com a eina per treballar la temàtica de "L’Erugueta i la Papallona" a l’escola i a casa.